March 31, 2019

31/3/2019: SERBIA – THREATS AGAINST N1 AND BETA (IN SERBIAN)

Vienna, 31 March 2019

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), iz Beča, osudila je nedavne pretnje televiziji N1 i novinskoj agenciji Beta.

SEEMO osuđuje nedavne pretnje novinarima televizije N1 i glavnom uredniku novinske agencije Beta Draganu Janjiću, navela je ta organizacija.

Prethodno je Komitet za zaštitu novinara, nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, pozvala srpske vlasti da preduzmu neophodne mere da obezbede bezbednost i sigurnost reportera i osoblja TV N1.
Zbog pritisaka na N1 oglasili su se i predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Arlem Dezir,Fridom haus, Međunarodna federacija novinara, Evropska federacija novinara i Ambasada SAD u Srbiji.

Vlasnik televizije N1, Adria News iz Luksemburga, uputio je pisma na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije u kojem je zatražio zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.