O SEEMO:

Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) je regionalna nevladina, neprofitna mreža urednika, rukovodioca u medijima i vodećih novinara koji rade u novinama, magazinima, na radiju i televiziji, u novinskim agencijama i u novim medijima u Južnoj, Istočnoj i Središnjoj Europi. Kroz svoje odbore, SEEMO nastoji stvarati mostove među međunarodnim medijskim aktivnostima i medijskim događanjima u regiji. SEEMO je mreža koja uključuje nacionalne i lokalne odobre u regiji, uključujući i posebni SEEMO projekt ured u Beogradu, kao i SEEMO-IPI i SEEMO-SECEMO u Beču.

SEEMO je u listopadu (oktobru) 2000. u Zagrebu, Hrvatska, osnovala skupina vodećih glavnih urednika, medijskih rukovodioca i profesora novinarstva i komunikacija iz Južne, Istočne i Središnje Europe, uz prisutnost predstavnika međunarodnih institucija. Jedna od glavnih aktivnosti SEEMO-a je štititi slobodu tiska pomažući novinarima i medijskim kućama u Južnoj, Istočnoj i Središnjoj Europi. Više od 60 posto priopćenja za javnost i protestnih pisama koje je SEEMO do sada uputio vladinim i drugim dužnosnicima imali su pozitivne učinke. Svako SEEMO protestno pismo distribuira se vodećim regionalnim i međunarodnim medijima, nacionalnim i međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama, političarima, kao i javnim osobama i institucijama. SEEMO je do sad i direktno pomagao novinarima u regiji pružajući im tehničku podršku, financijsku pomoć ili neki drugi vid pomoći.

SEEMO je također pružao neophodnu pomoć novinarima koji su primili smrtne prijetnje ili koji su bili napadnuti. SEEMO okuplja više od 1500 glavnih urednika, medijskih rukovodioca, vlasnika medija, medijskih stručnjaka, profesora za medije i komunikacije i vodećih novinara iz Južne, Istočne i Središnje Europe kao pojedinačne članove, kao i medijske kuće i institucije kao korporativne članove. SEEMO nadgleda slobodu tiska u Južnoj, Istočnoj i Središnjoj Europi, te reagira na prijetnje i napade na novinare i medijske kuće tako što šalje protestna pisma vladama, međuvladinim organizacijama, ali i kompanijama, vjerskim organizacijama ili političkim i drugim skupinama.

U zemljama gdje je sloboda tiska (štampe) u opasnosti, SEEMO predvodi misije za slobodu tiska, što uključuje sastanke s vladinim dužnosnicima, diplomatima, novinarima i nevladinim organizacijama, kao i pružanje pravne pomoći i predstavnika u slučaju sudskog spora. SEEMO redovito organizira posjete svim zemljama koje obuhvaća. Od siječnja (januara) 2001. do prosinca (decembra) 2014. SEEMO je na raznim sastancima okupio više od 16.000 glavnih urednika, medijskih rukovodioca, vodećih novinara i javnih osoba iz regije. Neka od godišnjih događanja koje SEEMO organizira su South East Europe Media Forum (SEEMF), Povjerenstvo za medijsku politiku, Istambulski dani medija i Dani istraživačkog novinarstva.

Sestrinske organizacije SEEMO-a su International Academy – International Media Center (IA-IMC), International Academy (IA), International Media Center – Slovenia (IMC-SLO), South East and Central Europe PR Organisation (SECEPRO) i SECEMO. SEEMO aktivno surađuje s međunarodnim, regionalnim i nacionalnim vladinim i nevladinim organizacijama, fondacijama, medijskim organizacijama, sindikatima i institucijama. Pomoć novinarima uključuje i njihovo obrazovanje.

SEEMO podržava različite projekte za mlade novinare i studente novinarstva i komunikacija. Od 2001. organizirano je više od 50 radionica i seminara za istraživačke novinare i predstavnike manjinskih i medija i medija koji promoviraju raznovrsnost. Od 2004., SEEMO objavljuje De Scripto, medijski časopis za Južnu, Istočnu i Središnju Europu. SEEMO također objavljuje Medijski priručnik za Južnu, Istočnu i Središnju Europu. SEEMO dodjeljuje nekoliko godišnjih nagrada, uključujući Dr Erhard Busek SEEMO nagradu za bolje razumijevanje, koja se dodjeljuje novinarima iz Južne, Istočne i Središnje Europe čiji rad promovira ozračje razumijevanja među ljudima u regiji i osnažuje napore da se okončaju etničke podjele, rasizam i ksenofobija, zatim CEI-SEEMO nagrada za istraživačko novinarstvo i SEEMO nagrada za ljudska prava.

Kontakt: info@seemo.org, www.seemo.org.
SEEMO glavni tajnik / generalni sekretar: Oliver Vujović

REKLI SU O SEEMO-U:

“Nitko i ništa nije savršeno. To vrijedi i za medije u Jugoistočnoj Europi. SEEMO je do sada u brojnim prilikama izrazio zabrinutost zbog načina na koji se novinari ili mediji tretiraju u javnosti, unutar političke arene, kao i u vezi sigurnosti novinara. U Europi je sloboda izražavanja zajednička odgovornost.”
Erhard Busek, predsjednik Instituta za regiju Dunav i Središnju Europu, Beč, Austrija i koordinator Inicijative za suradnju u Jugoistočnoj Europi (SECI)

“Htio bih podržati rad međunarodne organizacije SEEMO, koja već godinama okuplja urednike medijske izdavače i vodeće novinare iz Južne i Istočne Europe. Budući da je jedan od prioriteta mog predsjedničkog mandata pomirenje među zemljama regije, uspostavljanje suradnje na raznim područjima i razvoj prijateljskih odnosa među narodima, stremimo istim ciljevima.”
Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Zagreb, Hrvatska

“Glavna zadaća SEEMO-a je uvijek bila da se bori za slobodu tiska i protiv korupcije, kao i da izgradi mrežu medijskih predstavnika medija u regiji sa organizacijama na međunarodnom nivou. SEEMO danas poštuju medijske kuće i vlasnici medija, novinari, ali i drugi važni igrači u društvu, uključujući političke predstavnike i međunarodne organizacije.
Dr. Michael Spindelegger, bivši Vice-Kancelar i Ministar vanjskih poslova Republike Austrije, Beč, Austrija

“SEEMO ima bitnu ulogu u zaštiti, podršci i upućivanju novinara u Južnoj, Istočnoj i Središnjoj Europi.”
Marina Constantinoiu, glavna urednica, Jurnalul National, Bukurešt, Rumunjska

“Podrška i reagiranja od strane SEEMO-a bile su mi veoma važne, ne samo u moralnom smislu, nego su i doprinijele bržim reakcijama u državnim institucijama. Ta vrsta pritiska međunarodnim organizacija na vlasti u Hrvatskoj je veoma važna jer pokazuje da se slučaj prati i izvan hrvatskih granica.”
Drago Hedl, novinar, Jutarnji list, Zagreb – Osijek i autor, Hrvatska

“Od početka sam imao podršku SEEMO-a, kada ste Vojislavu Koštunici i Draganu Jočiću, koji su tada bili Predsjednik Vlade i Ministar unutarnjih poslova Srbija, uputili javno pismo. SEEMO mi je pružio veliku podršku, pomoć i utjehu u vrijeme napada na mene. Veliko hvala SEEMO-u, te svim kolegama koji su dio te organizacije.”
Vladimir Mitrić, dopisnik, Večernje novosti, Loznica, Srbija

“Ne mogu dovoljno naglasiti važnost ovakve (SEEMO-ve) podrške. Vidljivost – kako u zemlji tako i u inozemstvu – slučaja poput mog je zaista veoma važna.”
Anuška Delić, istraživačka novinarka Delo, Ljubljana, Slovenija

“Za mene je SEEMO veoma važna organizacija koja mi je omogućila dalje profesionalno usavršavanje o brojnim bitnim temama, platforma koja omogućuje umrežavanje s kolegama u cijeloj regiji, dijeljenje iskustava i znanja s ostalima, pomoć koju sam najviše trebao kada sam se razbolio, ali isto tako i osiguranje prostora za rad kada su izolacija i pritisci u mom vlastitom okruženju bili najintenzivniji i najopasniji.”
Esad Hećimović, urednik, OBN TV, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

“Velika podrška koju sam dobio od svih relevantnih organizacija koje se bave medijskim pravima i slobodama stvorila je veliki pritisak na režim da se suzdrži od radikalnijih poteza i da pokrene istragu kako bi se pronašli počinitelji. Između ostalog reagirao je SEEMO, a kasnije je redovito pratio i izvještavao o mom slučaju.”
Željko Ivanović, osnivač i izdavač dnevnih novina Vijesti u Podgorici, Crna Gora