DESPRE SEEMO

South East Europe Media Organisation (SEEMO) este o organizație regională, neguvernamentală, nonprofit, de editori, șefi din domeniul media și jurnaliști de renume de la ziare, reviste, posturi de radio și de televiziune, agenții de presă și new-media din Sudul, Estul și Centrul Europei. Împreună cu comitetele sale, SEEMO intenționează să creeze o punte între activitățile media internaționale și evoluțiile media din regiune. SEEMO este o rețea care include comitete naționale și locale din regiune, inclusiv biroul proiectului special de la Belgrad, precum și Viena SEEMO-IPI și SEEMO-SECEMO.

SEEMO a fost fondată în octombrie 2000 la Zagreb, în Croația, de către un grup de redactori-șefi de renume, directori de presă și profesori de Jurnalism și Comunicare din Sudul, Centrul și Estul Europei, în prezența unor reprezentanți ai instituțiilor internaționale.

Una dintre principalele activități ale SEEMO este de a proteja libertatea presei, de a-i ajuta pe jurnaliști și presa din Sudul, Estul și Centrul Europei.

Peste 60% dintre comunicatele de presă și dintre scrisorile de protest adresate oficialilor guvernamentali sau altor oficiali au avut rezultate pozitive în trecut.

Fiecare protest al SEEMO este distribuit către lideri regionali și internaționali din domeniul media, Guverne naționale și internaționale, precum și unor organizații neguvernamentale, oameni politici și persoane publice și instituții.

În trecut, SEEMO a asigurat ajutor direct jurnaliștilor din regiune, oferindu-le echipament tehnic, ajutor financiar și alt tip de asistență. SEEMO a furnizat și ajutorul necesar jurnaliștilor care au primit amenințări cu moartea sau celor care au fost atacați.

SEEMO are peste 1.500 de redactori-șefi, șefi de organizații media, proprietari de media, experți în domeniul media, profesori din domeniul media și comunicații și jurnaliști de renume din Sudul, Estul și Centrul Europei ca membri individuali, dar și organe media și instituții ca membri instituționali.

SEEMO monitorizează libertatea presei din Sudul, Estul și Centrul Europei și răspunde amenințărilor și atacurilor asupra jurnaliștilor și organelor media prin expedierea de scrisori de protest adresate Guvernelor, organizațiilor interguvernamentale, dar și companiilor, grupurilor religioase, politice sau de altă natură.

SEEMO realizează misiuni de sprijinire a libertății presei în țări în care libertatea este sub amenințare, misiuni care includ întâlniri cu oficiali ai statului, diplomați, jurnaliști și organizații neguvernamentale, asigurare de reprezentare legală și susținere a cauzelor în fața instanțelor. SEEMO organizează misiuni pentru sprijinirea libertății presei în mod regulat în toate țările membre. Între ianuarie 2001 și decembrie 2014, SEEMO a reunit peste 16.000 de redactori-șefi, șefi din media, jurnaliști de renume și persoane publice din regiune în cadrul diverselor conferințe, reuniuni.

Unele evenimente anuale organizate de SEEMO sunt South East Europe Media Forum (SEEMF), Comisia privind Politicile Media, Zilele Media de la Istanbul și Zilele Jurnalismului de Investigație. Organizațiile cu care SEEMO este înfrățită sunt International Academy-International Media Center (IA-IMC), International Academy (IA), International Media Center – Slovenia (IMC-SLO), South East and Central Europe PR Organisation (SECEPRO) și SECEMO.

SEEMO cooperează activ cu organizații internaționale, regionale și naționale, guvernamentale și neguvernamentale, fundații, organizații media, asociații media, uniuni și instituții. Ajutarea jurnaliștilor înseamnă de asemenea și impulsionarea educației și pregătirii lor. SEEMO susține diferite proiecte ale tinerilor jurnaliști și studenți la facultăți de media și comunicare. Din 2001, peste 50 de workshop-uri și seminarii au fost organizate pentru reporterii de investigație și reprezentanți ai presei specializate în chestiunile minorităților și diversității. Din 2004, SEEMO publică De Scripto, o revistă media pentru Sudul, Estul și Centrul Europei. SEEMO publică de asemenea Îndreptarul Media pentru Sudul, Estul și Centrul Europei. Anual sunt prezentate câteva premii de către SEEMO, inclusiv ”Premiul Dr Erhard Busek SEEMO pentru o mai bună înțelegere”– care îi premiază pe jurnaliștii din regiune a căror muncă promovează un climat propice unei mai bune înțelegeri între popoarele din regiune și întărește eforturile depuse pentru eliminarea disensiunilor etnice, rasismului, xenofobiei, CEI-SEEMO ”Premiul pentru jurnalism de investigație” și ”Premiul SEEMO pentru drepturile omului”. Contact: info@seemo.org,www.seemo.org. Secretar general SEEMO, Oliver Vujovic.

DECLARAȚII DESPRE SEEMO:

“Nimic și nimeni nu este perfect. Acest lucru este adevărat și pentru media din sud-estul Europei. SEEMO a exprimat numeroase plângeri legate de modul în care jurnaliștii și media sunt tratați în public, în sfera politică, dar și legate de securitatea jurnaliștilor. În Europa este o responsabilitate comună de a garanta libertatea de exprimare.”
Erhard Busek, președintele Institutului pentru Regiunea Dunăre și Europa Centrală, Viena, Austria și coordinator al Southeast European Cooperative Initiative (SECI).

“Cu această ocazie doresc să salut activitatea organizației internaționale neguvernamentale SEEMO, care reunește de ceva ani editori, redactor-șefi și jurnaliști de marcă din Sudul și Estul Europei. Din moment ce una dintre prioritățile mandatului meu prezidențial a fost reconcilierea țărilor din regiune, crearea unei cooperări pe diferite paliere și dezvoltarea unei relații armonioase între națiuni, am aspirat la aceleași idealuri”.
Ivo Josipović, fost președinte al Croației, Zagreb, Croația

“Rolul principal al SEEMO a fost întotdeauna lupta pentru libertatea presei și împotriva corupției, precum și crearea unei rețele de reprezentanți media din regiune și organizații de nivel internațional. SEEMO este astăzi respectată de trusturile media și patronii lor, de jurnaliști, dar și de cei mai importanți jucători din societate, incluzând reprezentanți politici de marcă și organizații internaționale.”
Dr. Michael Spindelegger, fost vicecancelar și ministru de Externe al Republicii Austria, Viena, Austria

“Rolul SEEMO este esențial în protejarea, sprijinirea și ghidarea jurnaliștilor din Sudul, Estul și Centrul Europei”
Marina Constantinoiu, redactor-șef, Jurnalul Național, București, România

“Sprijinul și reacțiile SEEMO au fost foarte importante pentru mine, nu doar în sens moral, ci au contribuit la o reacție mai rapidă din partea instituțiilor statului. Acest tip de presiune din partea organizațiilor internaționale față de autoritățile croate este foarte important, fiindcă arată că aceste cazuri sunt urmărite și din afara Croației.”
Drago Hedl, reporter, Jutarnji list, Zagreb – Osijek și autor, Croația

“Am avut sprijinul SEEMO încă de la inceput, când ați adresat scrisori deschise pentru Vojislav Koštunica și Dragan Jočić, premierul și ministrul de Interne al Serbiei de la acea vreme. SEEMO este o uriașă sursă de sprijin, ajutor și consolare de care am avut nevoie în perioada în care eram atacat. Multe mulțumiri SEEMO, tuturor colegilor care sunt membri ai acestei organizații.”
Vladimir Mitrić, corespondent, Večernje novosti, Loznica, Serbia

“Nu pot supraevalua importanța unui astfel de sprijin (SEEMO). Vizibilitatea naționaIă și internațională a unui caz ca al meu este cu adevărat importantă.”
Anuška Delić, jurnalist de investigație la Delo, Ljubljana, Slovenia

“Pentru mine, SEEMO a fost o organizație foarte importantă care a permis dezvoltarea mea profesională pe numeroase paliere, o platformă care a pus în legătură colegii din toată regiunea și a permis să împărțim experiențe și cunoștințe între noi, un ajutor de care aveam nevoie când eram bolnav, dar și o protejare a spațiului de lucru când izolarea și presiunea din jurul meu au fost cele mai intense și periculoase.”
Esad Hećimović, editor, OBN TV, Sarajevo, Bosnia și Herțegovina

“Sprijinul deosebit pe care l-am primit de la toate organizațiile internaționale importante care militează pentru drepturile și libertatea presei au însemnat enorm în presiunea pusă pe regim să renunțe la alte mișcări radicale și să demareze anchete pentru a-i găsi pe cei vinovați. Printre acestea s-a aflat și reacția SEEMO, care ulterior a urmărit cu constant și a relatat despre cazul meu.”
Željko Ivanović, fondator și editor al cotidianului Vijesti din Podgorica, Muntenegru