ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌ ΜΈΣΩΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΕΥΡΏΠΗΣ (SEEMO):
Ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ένα περιφερειακό, μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό δίκτυο συντακτών, στελεχών των μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων από εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ειδησεογραφικά πρακτορεία, και νέα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης από την Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Δια μέσου των επιτροπών του, ο Οργανισμός, επιδιώκει να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ των διεθνών δραστηριοτήτων μέσων ενημέρωσης και της εξέλιξης της δημοσιογραφίας στην περιοχή. Ο Οργανισμός είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από εθνικές και τοπικές επιτροπές προερχόμενες από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του ειδικού γραφείου του στο Βελιγράδι, καθώς και του SEEMO-IPI στη Βιέννη και του SEEMO-SECEMO.
Ο Οργανισμός ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2000 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, από μια ομάδα διακεκριμένων συντακτών, στελεχών των μέσων ενημέρωσης και καθηγητές δημοσιογραφίας και επικοινωνίας από την Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, με την παρουσία εκπροσώπων διεθνών οργανισμών. Μια από τις κύριες δραστηριότητες του είναι η προστασία της ελευθερίας του Τύπου, βοηθώντας δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης στην Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Περισσότερα από το 60% των δελτίων τύπου και επιστολών διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Οργανισμός απευθυνόμενες σε κυβερνήσεις και αξιωματούχους τους είχαν θετικά αποτελέσματα στο παρελθόν. Κάθε διαμαρτυρία διανέμεται σε κορυφαία περιφερειακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε εθνικές και διεθνείς κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε πολιτικούς, αλλά και σε άλλα δημόσια πρόσωπα και θεσμούς. Επίσης, στο παρελθόν ο Οργανισμός παρείχε άμεση βοήθεια σε δημοσιογράφους στην περιοχή δίνοντας τους τεχνικό εξοπλισμό, οικονομική ενίσχυση και άλλη βοήθεια. Επιπλέον παρείχε την απαραίτητη βοήθεια σε δημοσιογράφους που δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους ή δημοσιογράφους θύματα επιθέσεων.
Ο Οργανισμός έχει περισσότερα από 1,500 μέλη συντάκτες, ιδιοκτήτες και στελέχη μέσων ενημέρωσης, ειδικούς στο τομέα, καθηγητές σχετικούς με τα μέσα ενημέρωσης και την επικοινωνία καθώς και κορυφαίους δημοσιογράφους από την Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Ο Οργανισμός έχει επίσης εταιρικά μέλη όπως μέσα ενημέρωσης και θεσμικά όργανα του κλάδου.
Ο Οργανισμός παρακολουθεί την ελευθερία του Τύπου στη Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και αντιδρά σε συμβάντα απειλών και επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας προς κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά και προς εταιρείες, θρησκευτικές οργανώσεις και πολιτικές ή άλλες ομάδες. Ο Οργανισμός επίσης οργανώνει αποστολές για την ελευθερία του Τύπου σε χώρες που αυτή απειλείται και περιλαμβάνει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες, δημοσιογράφους και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και την παροχή νομική εκπροσώπησης και υποστήριξης σε δίκες κατά δημοσιογράφων.
Ο Οργανισμός διοργανώνει τακτικές επισκέψεις σχετικές με την ελευθερία του Τύπου σε όλες τις χώρες που καλύπτει. Μεταξύ Ιανουαρίου 2001 και Δεκεμβρίου 2014, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 16,000 συντάκτες, στελέχη μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα από τη περιοχή σε διάφορες συναντήσεις. Μερικές από τις ετήσιες εκδηλώσεις που οργανώνει είναι: το Φόρουμ μέσων ενημέρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMF), της Επιτροπής για την πολιτική στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, των Ημερών των Μέσων και της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Συνεργαζόμενες οργανώσεις είναι: η Διεθνής Ακαδημία – Διεθνές Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης (IMC-IA), το Διεθνές Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης της Σλοβενίας (IMC-SLO), ο Οργανισμός Δημοσίων Σχέσεων της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (SECEPRO), και ο Οργανισμός ΜΜΕ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (SECEMO). Επιπλέον συνεργάζεται ενεργά με διεθνείς, περιφερειακές και εθνικής κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδρύματα, οργανισμούς και ενώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, συνδικάτα και σχετικά ιδρύματα.
Βοήθεια προς δημοσιογράφους παρέχεται επίσης δια μέσου της προώθησης της διαρκούς εκπαίδευσης τους. Ο Οργανισμός υποστηρίζει, δια μέσου διαφόρων έργων, νέους δημοσιογράφους και φοιτητές των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. Έχει οργανώσει περισσότερα από 50 σεμινάρια και εργαστήρια, σχετικά με ερευνητική δημοσιογραφία, για την πολυμορφία των μέσων ενημέρωσης και τους εκπροσώπους των μειονοτήτων, από το 2001 μέχρι σήμερα.
Από το 2004, ο Οργανισμός εκδίδει ένα περιοδικό, το De Scripto, για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Νότιας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Επίσης έχει δημοσιεύσεις ένα Εγχειρίδιο για τα μέσα ενημέρωσης στην ίδια περιοχή.
Ο Οργανισμός απονέμει, σε ετήσια βάση, αρκετά βραβεία συμπεριλαμβανομένου του “Dr Erhard Busek Award” για την καλύτερη κατανόηση, τιμώντας έτσι δημοσιογράφους στην Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, που συμβάλουν με το έργο τους στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης μεταξύ των λαών της περιοχής, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες για την απάλειψη των εθνοτικών διαφορών, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Άλλα βραβεία που απονέμονται είναι: το CEI-SEEMO βραβείο για την ερευνητική δημοσιογραφία και το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2007 αποδέκτης του συγκεκριμένου βραβείου ήταν για πρώτη και μοναδική μεχρι στιγμής φορά ένας δημοσιογράφος από την Ελλάδα, ο Abdulhalim Dede της εφημερίδας Trakyanin Sesi.
Επικοινωνία: info@seemo.org, www.seemo.org.
Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού: Oliver Vujovic
ΈΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌ ΜΈΣΩΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΕΥΡΏΠΗΣ:
«Τίποτα και κανένας δεν είναι τέλειος. Το ίδιο ισχύει για τα μέσα ενημέρωσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέχρι στιγμής ο Οργανισμός έχει εκφράσει πολλές ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζονται από το κοινό και μέσα στον πολιτικό στίβο, σχετικά με την ασφάλεια τους. Είναι κοινή ευθύνη εντός της Ευρώπης να εγγυηθούμε την ελευθερία της έκφρασης».
Erhard Busek, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την περιοχή του Δούναβη κα της Κεντρικής Ευρώπης, Βιέννη, Αυστρία και Συντονιστής της Πρωτοβουλίας για Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SECI).
«Με το παρόν, θα ήθελα να υποστηρίξω το έργο του διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης στην νοτιοανατολική Ευρώπη, ο οποίος συγκεντρώνει για μια σειρά ετών συντάκτες και εκδότες μέσων ενημέρωσης, καθώς και κορυφαίους δημοσιογράφους από την Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Δεδομένου ότι μια από τις προτεραιότητες την προεδρικής θητείας μου υπήρξε η συμφιλίωση των χωρών της περιοχής, η εγκαθίδρυσης συνεργασίας μεταξύ τους σε διάφορους τομείς, και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών μας, προσβλέπουμε στους ίδιους στόχους».
Ivo Josipović, πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, Κροατία
«Οι κύριες δράσεις του SEEMO ήταν πάντοτε ο αγώνας για την ελευθερία του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και η δημιουργία δικτύων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης από την περιοχή με διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα ο SEEMO χαίρει σεβασμού από εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ιδιοκτητών τους, δημοσιογράφους, αλλά και από άλλους σημαντικούς παράγοντες της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών πολιτικών εκπροσώπων και διεθνών οργανισμών».
Michael Spindelegger, πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Βιέννη, Αυστρία
«Ο ρόλος του SEEMO είναι απαραίτητος για την προστασία, την υποστήριξη και την καθοδήγηση των δημοσιογράφων στη Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη».
Marina Constantinoiu,Αρχισυντάκτρια Jurnalul National, Βουκουρέστι, Ρουμανία
«Η αντίδραση του SEEMO και η υποστήριξη του ήταν πολύ σημαντική για μένα, όχι μόνο σε ηθικό επίπεδο, αλλά γιατί συνέβαλε επίσης στην ταχύτερη αντίδραση των κρατικών θεσμών. Αυτού του είδους η πίεση από διεθνείς οργανισμούς προς τις κροατικές αρχές είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει ότι η υπόθεση παρακολουθείται εκτός Κροατίας».
Drago Hedl,δημοσιογράφος, εφημερίδα Jutarnji list, Ζάγκρεμπ – Osijek και συγγραφέας, Κροατία
” «Είχα την υποστήριξη του SEEMO από την αρχή, όταν απευθύνατε δημόσιες επιστολές προς τον Vojislav Koštunica και τον Dragan Jočić, τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, τότε. Ο SEEMO αποτελεί μια μεγάλη πηγή υποστήριξης, βοήθειας και παροχής συμβουλών που χρειαζόμουν την εποχή των επιθέσεων εναντίον μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο SEEMO, και όλους τους συναδέλφους που είναι μέλη του Οργανισμού».
Vladimir Mitrić, ανταποκριτής, Večernje novosti, Λόζνικα, Σερβία
«Δεν μπορώ να υπερβάλω για την σημασία της υποστήριξης του SEEMO. Δημοσιότητα – τοπική και διεθνής – μιας περίπτωσης όπως της δικής μου είναι πραγματικά πολύ σημαντική».
Anuška Delić, διερευνητική δημοσιογράφος, Delo, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
«Για μένα ο SEEMO ήταν μια πολύ σημαντική οργάνωση που με βοήθησε στην περαιτέρω επαγγελματική βελτίωση μου σε πολλά σημαντικά θέματα, μια πλατφόρμα που μου έδωσε τη δυνατότητα δικτύωσης με συναδέλφους σε ολόκληρη την περιοχή, την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με άλλους, βοήθεια που χρειάστηκε πολύ περισσότερο όταν αρρώστησα, αλλά και για τη διατήρηση του ζωτικού χώρου για την ολοκλήρωση του έργου, την εποχή που η απομόνωση και η πίεση στο δικό μου περιβάλλον ήταν πολύ εντατική και πλέον επικίνδυνη».
Esad Hećimović, συντάκτης, OBN TV, Σεράγεβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
«Η μεγάλη υποστήριξη που έλαβα από όλους τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σήμαινε πολλά ως πίεση στο καθεστώς για να μην προχωρήσει σε περισσότερο ριζοσπαστικές κινήσεις, και να ξεκινήσει έρευνα για να βρεθούν οι δράστες. Ανάμεσα σε αυτούς τους οργανισμούς ήταν και ο SEEMO, που ακολούθησε την περίπτωση μου και έκανε τακτικές ανταποκρίσεις για την υπόθεση μου».
Željko Ivanović, ιδρυτής και εκδότης της καθημερινής εφημερίδας Vijesti, Podgorica, Μαυροβούνιο